Před pár dny jsem prodával jednu věc a využil jsem nejznámější inzertní servery jako jsou Facebook Marketplace, Aukro, sBazar a Bazoš. Právě u posledního zmíněného Bazoše bych chtěl upozornit na podvodné jednání některých rádoby nakupujících.

Bazos hlavni strana

zdroj: bazos.cz

Podvod na Bazoši

Tito zájemci se vám téměř okamžitě ozvou. Hned v úvodu napíší, že mají o zboží zájem a jestli je daná věc ještě k dispozici. Vše vypadá jako reálná komunikace s opravdovými kupujícími, když tedy přimhouříme oči nad lehce horší psanou češtinu. Když pak dále komunikujete, tak se dozvíte, že chtějí zboží poslat. Protože od vás bydlí daleko, tak vás poprosí o využití dopravy přes kurýra České pošty, Bazoš dopravu a podobně, kterou oni sami objednají. Jejich podmínka je, že peníze převedou na vaší bankovní kartu. Dále se vdušují, že všechny náklady za poštovné uhradí oni.

A zde je třeba dávat velký pozor, chtějí z vás vylákat vaše údaje z karty. Ty nikdy a nikomu nedávejte a neposílejte! Pokud byste tak učinili, tak přijdete o své peníze co na účtu máte.

WhatsApp podovod Bazos    WhatsApp podovod Bazos 2

Základní pravidla jak zjistit, jestli se jedná o podvod:

  • Na inzerát se vám někdo ozve téměř okamžitě po zveřejnění inzerátu.
  • Text zprávy je psán lámanou češtinou.
  • Kupující po vás chce údaje z vaší karty.

Reportoval jsem tento problém na podporu Bazoše a toto mi odpověděli:

Dobrý den,

děkujeme vám za informaci. Jedná se o podvodnou nabídku zaslání peněz. Podobné služby u nás neposkytujeme. Pozor, neexistuje nic jako Bazoš platba nebo Bazoš kurýr. Nikdy nesdělujte číslo Vaší karty s tím, že dostanete zaplaceno na tuto kartu!!!

Tyto informace posíláme do každého mailu pokud k nám uživatel podá inzerát.

 

Server Bazoš chválím, že toto upozornění píšou hned do úvodního e-mailu o vystavení zboží. Jen bych jim doporučil tuto větu dát tučně a červeně. Sám jsem tuto informaci v e-mailu přehlédl. Pak by věta v e-mailu mohla vypadat takto:

Pozor, neexistuje nic jako Bazoš platba nebo Bazoš kurýr. Nikdy nesdělujte číslo Vaší karty s tím, že dostanete zaplaceno na tuto kartu!!!

Hledal jsem na internetu a na podobnou praktiku narazili i jiní kupující. Příklady níže:

Diskuzni tema podvedeni zakaznici Bazos

zdroj: podvodnici-na-bazos-cz-sk.webnode.cz/podvedeni-zakaznici/

Setkali jste se s podobným podvodem na Bazoši nebo jiném inzertním serveru? Napište mi to do komentářů…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 500 Kč
Zobrazit formulář pro nákup